Programma

We starten het programma met een lezing van onze ‘guest innovator’. Aan de hand van een inspirerende praktijk leren we hoe het proces van eerste ideevorming naar productinnovatie wordt aangepakt. We zoeken daarvoor de ‘randen’ op van het werkveld van de architectuur. Na deze inspirerende start gaan we door in drie ‘break-out’ sessies. Op zoek naar werkvelden waarin vernieuwing versneld wordt. Na een centrale terugkoppeling op deze sessies sluiten we af met een borrel. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship biedt een prachtig uitzicht op Merwe-Vierhavens, hét innovatiecluster van Rotterdam.

LEZING GUEST INNOVATOR PETRA BLAISSE

14.15 – 15.00 uur

‘Van goed idee naar productinnovatie, leren van energie opwekkende textiel door Inside Outside’

Gordijnen houden het zonlicht buiten. Maar kunnen we textiel ook gebruiken om deze energie te vangen? Het veelzijdige ontwerpbureau Inside Outside onderzoekt dit veelbelovende idee. Zij werken hiervoor samen met het Tilburgse TextielLab en Solar Fiber uit Amsterdam en testten hun eerste resultaten in het Midden-Oosten. Petra Blaisse, eigenaar van Inside Outside, spreekt over inspiratie aan de randen van haar eigen vakgebied, over het innovatieproces en over de uitdagingen die ermee gepaard gaan.

BREAK-OUT SESSIES

15.30 – 17.00 uur

‘Drie innovatieve praktijken, leren van nieuwe concepten, technologieën en typologieën’

A. Tech&Type

Hoe werken technologie en architectuur op elkaar in? Vier innovatieve partnerships komen ons en elkaar inspireren. Zij geven vorm aan een schone, groene en gezonde leefomgeving. En materialiseren de ambities van steden voor een duurzame toekomst. Vanuit welk idee en opgave gingen ontwerpers van start? Met wie en hoe werken zij samen? Daagt groene technologie uit tot geheel nieuwe gebouwtypen, of blijft deze verborgen achter ons vertrouwde gevels? En wat is er voor nodig om goede ideeën te versnellen tot echte ruimtelijke innovaties?

Met o.a.:
Duzan Doepel (DoepelStrijkers) & Lennart Graaff (BLOC) over de ontwikkeling van het Dutch Windwheel

Vincent van der Meulen (Kraaijvanger) & Michel Weijers (C2C Expolab Venlo) over het Cradle to cradle Stadskantoor

Gerjan Streng & Ingrid van der Heijden (The Cloud Collective) & Caroline Prisse (Van Tetterode Glass Studio) over hun interactieve LED-passage

Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen) over ontwerpen en bouwen in de Biobased Delta

Moderator: Indira van ‘t Klooster

B. Leren van het Timmerhuis

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Timmerhuis. Een nieuw thuis voor Rotterdamse binnenstadsbewoners. Architectenbureau OMA en vastgoedbedrijf Heijmans hebben samengewerkt aan een flexibel gebouw, voorzien van royale woonruimte met zicht op de stad. Met autoproducent BMW is een uniek ‘car-sharing’ concept ontwikkeld rond de elektrische stadsauto BMW-i. Aan de andere kant van de Maas is de bouwstart van de Fenixloodsen aanstaande. Toekomstige bewoners kunnen zelf in grote mate invloed uitoefenen op de opzet en inrichting van dit robuuste woon- en werkgebouw. Wat leren we van deze ontwikkelingen voor het binnenstedelijke wonen van de toekomst? Hoe ziet de woningplattegrond van de toekomst er uit? Wat leren we van de samenwerking met BMW voor de ontwikkeling van serviceconcepten in de ‘sharing-economy’? Een gesprek over een duurzame en compacte woonstad.

Met o.a.:
Rob van Kalmthout (Heijmans), Alex de Jong (OMA), Kenan Aksular (BMWi) en Robert Winkel (Mei Architecten)

Moderator: Jaap Modder

C. Renovatie van de grote getallen

Energiezuinig, snel en met zo laag mogelijke kosten. Dat lijkt de meest kansrijke manier om grote getallen naoorlogse woningen te renoveren. Hoe kunnen we deze opgave vernieuwen met oog voor kwaliteit en voor de wensen van individuele bewoners? Wat kunnen we leren van industriële productontwikkeling? Lukt het ons om echt zonder energieverspilling te wonen? En hoe kunnen architecten hun bijdrage aan deze opgave vernieuwen? Op zoek naar innovatie in een op het eerste oog misschien traditioneel werkveld.


Met o.a.:
Reimar von Meding (Reimarkt/KAW), Jan-Willem van de Groep (Platform31/Energiesprong), Hans van der Heijden (hvdha) en René Scherpenisse (Woningcorporatie Tiwos)

Moderator: Koj Koning

17.00 uur

REFLECTIE

Hoe ontwerpen en bouwen we op een innovatieve manier aan de stad? Reflecties naar aanleiding van de break-out sessies.

Borrel 17.30